1 Nisan 2008 Salı

Korkutan SağLık Raporu

Türkiye’de AIDS hastalarının sayısı günden güne artıyor. İşte o kabus gibi sonuçlar…
OECD 2007 sağlık göstergelerinin de yer aldığı “Bir Bakışta Sağlık 2007″ raporu yayınlandı. Rapora göre 2000 yılında Türkiye’de 1 milyonda 0.7 AIDS vakası görülürken, 2005’te bu oran 1 milyonda 5’e çıktı.

-Raporda, “Türkiye kişi başına hekime başvuruda yılda yaklaşık yüzde 7 ile en fazla artışı bildirdi. Bunun hekim sayısındaki oldukça hızlı artışın, sağlığa yönelik kamu harcamalarında bu dönemde görülen keskin yükselişin ve Yeşil Kart ile düşük gelirli hastalar için sağlık hizmetlerine erişimde sağlanan iyileştirmenin sonucu olduğu varsayılıyor” denildi.

Sağlık hizmetleriyle ilgili sayısal ve niteliğe ilişkin verileri genellikle OECD ortalamasının altında bulunan Türkiye, muayene sayısındaki artış açısından OECD şampiyonu oldu. Türkiye’deki AIDS vakası sayısında son beş yılda görülen artış da dikkati çekti.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan “Bir Bakışta Sağlık 2007″ göstergeleri ve değerlendirmeleri içeren raporu yayınlandı.

DOKTOR SAYISI VE SAĞLIK HARCAMALARINDA ARTIŞ MUAYENEYİ PATLATTI
Son 15 yılda OECD çapında hekimlere başvurunun arttığı, kuruluşa üye ülkelerde yıllık artışın ise ortalama yüzde 0.7 olduğu bildirilen raporda şöyle denildi:

“Türkiye kişi başına hekime başvuruda yılda yaklaşık yüzde 7 ile en fazla artışı bildirdi. Bunun hekim sayısındaki oldukça hızlı artışın, sağlığa yönelik kamu harcamalarında bu dönemde görülen keskin yükselişin ve Yeşil Kart ile düşük gelirli hastalar için sağlık hizmetlerine erişimde sağlanan iyileştirmenin sonucu olduğu varsayılıyor.”

AIDS VAKALARINDA ARTIŞ?
OECD raporunun AIDS’e ilişkin bölümünde Türkiye’de 2000 yılında AIDS vakalarının milyonda 0.7 olarak ölçüldüğü, 2005’te ise bu rakamın milyonda 5’e çıktığı belirtildi. Türkiye’de AIDS vakası oranının seyri şöyle oldu (1 milyon kişide vaka oranı): 1985 (0.0), 1990 (0.3), 1995 (0.4), 2000 (0.7), 2005 (5.0)

Rapora göre, bazı ülkelerde milyon kişiye düşen AIDS vakası oranları ise şöyle: ABD (137), Portekiz (79.5), Meksika (45.3), İsviçre (37.1), İspanya (36), Çek Cumhuriyeti (1.1), Kore (1.4), Slovak Cumhuriyeti (0.6)

AIDS hastalığıyla ilgili ise son yıllarda hastalık vakalarındaki azalmanın yavaşladığı, bunun yeni HIV enfeksiyonlarındaki artıştan, tedaviye duyulan güvenden ve uyuşturucu ile cinsellikle ilgili kamusal bilinçte görülen azalmadan kaynaklandığı belirtildi. AIDS’le mücadelenin artırılması için, daha yoğun HIV önleme programları uygulanması gerektiği bildirildi.

TÜRKİYE VE MEKSİKA NÜFUS ARTIŞINDA LİDER
Raporda, 1970′lerdeki artıştan önemli ölçüde düşük olmasına karşın, yüksek nüfus artışının Türkiye ve Meksika’da sürdüğü belirtildi. Sağlık ve uzun dönemli bakım için talep ve finansmanın kısmen ülkelerin nüfus yapısına bağlı olduğu belirtilen raporda, OECD ülkelerinde 65 yaş ve üstü nüfusun yükseldiği ve gelecek onyıllarda bu durumun sürmesinin beklendiği belirtildi. En genç nüfuslu ülkelerin, yüzde 10 oranında 65 yaş ve üstü nüfusa sahip Türkiye, Meksika ve Kore olduğu bildirilen raporda, Meksika ve Türkiye’nin aynı zamanda doğum başına 2.1 çocuk ile en fazla doğurganlık oranına sahip bulunan ülkeler olduğu kaydedildi.

ÖMÜR BEKLENTİSİ EN DÜŞÜK ÜLKE TÜRKİYE
OECD ülkelerinde doğumda ömür beklentisinin 2005′te ortalama 78.6 yıla ulaştığı, rakamın 1960′daki rakamdan 10 yıl fazla olduğu, en yüksek ömür beklentisinin 82.1 yılla Japonya’da görüldüğü belirtilen raporda, “Sıralamanın diğer ucunda, OECD ülkeleri içinde ömür beklentisi en düşük ülke, Macaristan’ın izlediği Türkiye’dir. Bununla birlikte ömür beklentisi Macaristan’da 1960′tan bu yana yavaş biçimde artarken, Türkiye’de OECD ortalamasına hızlı bir şekilde yetişerek artmıştır” denildi.

BEBEK ÖLÜMLERİ
Rapora göre 2005′te OECD ülkelerinde bebek ölüm oranları Japonya ve İskandinav ülkelerinde, 1000 canlı doğumda 2 ya da 3 ölüm olarak en az görüldü. Diğer uçta 1000 doğumda 19 ölümün görüldüğü Meksika ile 1000 doğumda 24 ölümün görüldüğü Türkiye yer aldı. Bebek ölümlerinin 1000 doğumda 6 ölümün görüldüğü ABD ve bazı doğu ve orta Avrupa ülkelerinde yüksek sayılabileceği, OECD ortalamasının ise 5.4 olduğu belirtildi.

İSVEÇ’TE KADIN TİRYAKİLER, ERKEK SİGARA TİRYAKİLERİNİ SOLLADI
Raporun sigarayla ilgili bölümünde şöyle denildi:

“Büyük farklılıklar varlığını sürdürse bile bütün OECD ülkelerinde tütün içme oranları son birkaç onyılda belirgin ölçüde düşüş göstermiştir. Tütün içimi İsveç hariç tüm OECD ülkelerinde, erkekler arasında daha yaygındır. Kadınlar arasında sigara içme oranı, birçok OECD ülkesinde erkeklerden daha hızlı düşmektedir. Son 15 yılda sadece Yunanistan, Almanya, Meksika ve İspanya’da kadınlar arasında sigara içme oranları artmaktadır, fakat bu ülkelerde kadınlar hala sigara içmede erkeklerin gerisinde kalmaktadır. 2005′te cinsiyetler arasında sigara içme uçurumu özellikle Kore, Japonya ve Türkiye’de fazla, Meksika, Portekiz, Yunanistan ve Polonya’da daha azdır.”

ALKOL TÜKETİMİ
OECD ülkelerinde yılda yetişkin başına 9.5 litre alkol tüketildiği belirtilen raporda, ülkeler arasında büyük değişiklikler görüldüğü kaydedildi ve şöyle denildi:

“İrlanda, Macaristan, Fransa ve Çek Cumhuriyeti yılda yetişkin başına 12 litre ya da daha fazla alkol ile en yüksek tüketime sahip ülkeler konumunda. Skalanın diğer ucunda ise Türkiye, Meksika ve Norveç, İsveç ve İzlanda gibi kimi İskandinav ülkeleri bulunuyor, bu ülkelerde yetişkin başına 1.3 litreden 1.7 litreye uzanan alkol tüketimi olduğu bildirildi.”

SAĞLIK HİZMETLERİNİN FİNANSMANI
ABD, Yunanistan ve Meksika hariç sağlık harcamalarının ana finansörünün kamu sektörü olduğu belirtilen raporda, sağlık harcamasında kamunun payının 2005 yılında yüzde 73 olduğu ifade edildi. Lüksemburg, Çek cumhuriyeti, birçok İskandinav ülkesi, İngiltere ve Japonya’da kamu finansmanının yüzde 80′lere ulaştığı kaydedilen raporda şöyle denildi:

“Genel olarak OECD ülkeleri arasında son birkaç onyılda sağlık harcamalarındaki kamu paylarında bir uyum söz konusuydu. Sağlık harcamalarında tarihsel olarak ve görece düşük kamu payına sahip (Portekiz, Türkiye gibi) ülkeler, sağlık reformları ve kamu sigortasındaki büyüme nedeniyle sağlığa ayrılan kamu payında artış sağlarken, 1990′ların ilk yıllarında görece yüksek kamu payına sahip olan Polonya ve Macaristan gibi birçok ülkede düşüşler yaşandı. Raporda Türkiye’de özel sağlık sigortalarının az görüldüğü belirtildi.

AKUT TEDAVİ HASTANE YATAKLARININ KULLANIMI
Üç aya kadar tedavi ya da bakım anlamına gelen akut tedavi hastane yatağı sayısı en çok Japonya’da, sonra Kore, Almanya ve Avusturya’da bulunuyor. Bu ülkelerde 1000 kişiye 6 akut tedavi yatağı düşüyor. En az yatak sayısı ise 1000 kişiye 2.5 yatak ile, Meksika, Türkiye ve İsveç’te ölçüldü. Raporun “Tıp Teknolojileri” bölümünde yetersiz olanağa sahip ülkelerde fiyatları dolayısıyla MR ve CT (bilgisayarlı tomografi) tarayıcılarının kişi başına en az sayıda Meksika, Macaristan ve Türkiye’de bulunduğu kaydedildi.

2005′te OECD’de sağlığa kişi başına en yüksek harcamanın yapıldığı bulunduğu ülke, alma gücü paritesiyle kişi başına 6 bin 401 dolar harcanan ABD oldu. Bu OECD ülkeleri ortalamasının yaklaşık 2.2 katına eşit oldu. OECD ülkelerin yarısı 2 bin 500-3 bin 500 dolar bandında bulunuyor. Sıralamanın diğer ucunda ise Türkiye, Meksika, Polonya, Slovak Cumhuriyeti ve Kore’den oluşan beş ülke yer alıyor. Bu ülkelerde kişi başına sağlık harcaması OECD ortalamasının yarısından daha az durumda.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Estetik
Burun Estetiği
Plastik cerrahi
Plastik cerrah
Estetik cerrahi
Göğüs Estetiği
Burun estetik
Estetik burun
evkur
bayanlar
Plastik cerrah
burun estetiği
estetik
estetik ameliyatlar
Göğüs büyütme
Göğüs estetiği
Göğüs dikleştirme
Kulak estetiği
Karın estetiği
Göz kapağı esteği
Yağ aldırma estetiği
Kol germe
Çene estetiği
Yüz estetiği
yanak estetiği
jinekomasti
Yağ Enjeksiyonları
Yüz estetiği
Yanak kaldırma yanak estetiği
Alın Germe estetiği
Yüz Germe
Kaş Kaldırma
Estetik Cerrahi Tedavinin Prensibi
saç ekimi
erkeklerde saç dökülmesi
Saç Ekim Yöntemleri
Dikişsiz saç ekimi ameliyatsız saç ekim yöntemleri
Migren
Migren
Migren Ameliyatının Riskleri
Göbek Estetiği
Popo Estetiği
Çin malı ucuz botox ve kollajenlere ve sıvı silikona dikkat
Cilt Yenileme
Güneşli günlerde cilt lekelerine dikkat
Hastaların en çok sorduğu sorular
Estetik ameliyatı öncesi ve sonrası
İyileşme Dönemi Süresi Nasıl Geçirilmelidir
Doğal Botox
Botox
Estetik Botox
Estetik dikiş
Liposuction
cilt lekeleri
Estetik burun ameliyatından sonra bazen burun düşmesi olurmu
İdeal Kaş Şekli Nasıl Olmalı
Kötü bir burun ameliyatı nasıl belli olur
Süper modellerin yüzleri: Hepsinde ortak olan özellikler neler
Estetik Video
Burun estetiği hangi durumlarda yapılır

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılıyor
Hangi burun şeklinin daha iyi duracağına nasıl karar verilir
Burun estetiği ameliyatından sonra hasta neler yaşar

Burun estetiği zor bir ameliyat mı

Botox preis
Burun estetiğinin başarısız olduğu nasıl anlaşılır

Plastik cerrah
Burun estetiği ile ne tür düzeltmeler yapılabilir
Burun estetiğinin sonucundan memnun kalınmazsa ne yapılabilir
Burun estetiği ameliyatından sonra tampon konması şart mı

Burun estetiğinin başarısında hangi faktörler önemlidir

Meme büyütme yaptıran biri çocuk emzirebilir mi
Göğüsleri büyütmek için ameliyat dışında yöntemler var mı
Meme büyütme ameliyatından sonra iz kalır mı
Meme büyütme ameliyatında meme nasıl büyütülür
Meme büyütme ameliyatı hangi durumlarda yapılır
Meme büyütmede kullanılan silikonun zararları var mı

Meme büyütme zor bir ameliyat mı
Meme büyütme sonrasında memede hissizlik olur mu

Meme büyütme ameliyatından sonra hasta neler yaşar
Meme büyütme ameliyatında sonuç beğenilmezse ne yapılabilir
Meme küçültme ameliyatı sırasında hasta neler yaşar

Meme küçültme ameliyatı hangi durumlarda yapılır

Göğüsleri küçültmek için operasyon haricinde yöntemler var mı?
Meme küçültme ameliyatında hangi teknikler uygulanır

Meme küçültme yaptıran biri çocuk emzirebilir mi?
Meme küçültme ameliyatı sonrasında memede hissizlik olur mu?
Meme küçültme ameliyatı öncesinde hazırlık gerekiyor mu?
Meme küçültme riskli bir ameliyat mı?

Meme küçültme ameliyatından sonra iz kalır mı?
Meme küçültme ameliyatından sonra meme yeniden büyüyebilir mi?
Meme küçültme ameliyatını herkes yaptırabilir mi?
Meme küçültme sonrasında hasta günlük hayatına ne zaman dönebilir?
Liposuction ile vücudun hangi bölgelerinden yağ alınabilir?
Liposuction nedir?

Liposuction ameliyatı esnasında hasta neler yaşar?

Liposuction'dan sonra tekrar yağlanma veya sarkma olur mu?
Liposuction bir zayıflama yöntemi midir?
Liposuction ameliyatında hangi teknikler kullanılır?
Liposuction riskli bir ameliyat mı?

Liposuction sonrasında iz veya deformasyon kalır mı?
Liposuction operasyonu sonrasında neler yaşanır?

Liposuction ameliyatını mutlaka plastik cerrah mı yapmalı?
Plastic Surgery (English)
Plastic Surgery of Nose (Rhinoplasty)
Hair seeding without sewing
Whom the operation of migraine is convenient for

Skin Rejuvenate
The principal of surgical treatment
What determines the price of botox

The wrong opinions about Botox that I heard the most
Botox Applications
Belly tightening surgery (Abdominoplasty)
Endoscopic forehead streching and temporal lifting operation
Eyebrows lifting endoscopic and hanger techniques
Classical face streching surgery
Belly tightening surgery (abdominoplaty)
The ladle ear surgery (otoplasty)
Arm Lift Surgery (brachioplasty)
Breast Reduction Surgery (reduction mammaplasty)
Breast augmentation surgery
breast lifting
astic surgery of breast lifting
Cheek and eyebrow lifting surgeries
Endos
copic middle face surgery
Endoscopic middle face surgery cheek lifting
Jaw and cheekbone prosthesis

Liposuction (fat extracting surgery)
The breast growth of the men (gynecomastia)
The eyelids (blepharoplasty)
Plastic surgery of eyelids (blepharoplasty)
Hip shaping
The surgical treatment of alopecia
Plastic Surgery (Germany)
Nasenkorrektur (Rhinoplastik)
Haare Anpflanzen ohne Nähen
Für wen ist ein migrän operation geeignet

Das Prinzip der chirurgische Behandlung

Botox preise was bestimmt die botox preis

Die Informationen über Botox
Die Botox Anwendungen
Die Bauchspannung Operation(Abdominoplasty)
Hüfte Gestaltung Operationen
Die Augenbraue Korrigierung(Hoch heben)
Die Haarverpflanzung Methode

Stirnspannung und die Schläfe hochheben Operationen(Front Lift)
Klassiche Gesichtspannung Operation(Facelift)
Hänge Ärmen(Arm Lift)
Das Kinn Operation

Liposuction (Fettabsaugen Operation)

Das Kinn und der Backenknochen Protesie

Die Brustvergrösserung bei den Männern(Gynecomastia)
Endoskopic gesichtchirurgie das augenlid (Blepharoplasty)

Die wange und wange hoccheben Operation

Das Augenlid Operation(Blepharoplasty)
Endoskopic wange hochheben